Last Updated 26 Mar 2020

Math Paper

Category Essay Examples
Essay type Research
Words 2124 (8 pages)
Views 531

Derp university Derp derpington Human Resource Management Research Paper is Business Mathematics 101 1st Tri Semester SY 2011-2012 Ms. derpina derp TABLE OF CONTENTS TITLE PAGE ACKNOWLEDGEMENTii TOPICS Simple Discount1 Simple Interest2 Four types of Interest available3 Compounded Amount and Compound Interest4 Linear Programming Problems * Maximization6 * Minimization8 Forecasting by Trend Projection10 Acknowledgement I would like to thank God for guiding and giving me motivation to do this math research paper; my friends for answering my questions about this paper; Dr.

Masajo for giving me the opportunity to gain more knowledge; and my mother to constantly remind me to do better in college. I would like to thank my mentor, Ms. Grace Chong, for being my mentor and to aid me in my college life. Simple Discount Find the present value of $3800 due in 6 months at 7% discount rate. A) F = $3800 d = 7% = . 07 t = 6 / 12 = 1/2 Formula: D = Fdt Solution: D = $3800 (. 07) (1/2) D = $133 P = F – D P = $3800 - $133 P = $3667 Discount $2056. 80 for 85 days at a discount rate of 6 ? % B) F = 2056. 80 d = 6 ? % = . 065 t = 85 / 360 = 17 / 72 years Formula: D = Fdt Solution:

D = $2056. 80 (. 065) (17/72) D = $31. 57 P = F – D P = $2056. 80 - $31. 57 P = $2025. 13 Simple Interest Find simple interest on $10,000 at the rate of 5% for 5 years. Also find the amount for 5 years. A) P = $10,000 R = 5% = . 05 T = 5 years = n = 5 I = PRT I = $10,000 (. 05) (5) I = $2500 A = P + I A = $10,000 + $2500 A = $12,500 Find simple interest on $15,600 for 1 ? years at the rate of 8% per annum. Also find total amount. B) P = $15,600 R = 8% = . 08 T = 1 ? = n = 1 ? I = PRT I = $15,600 (. 08) (1? ) I = $1872 A = P + I A = $15,600 + $1872 A = $17472 4 Types of Interest Available

Don't use plagiarized sources. Get Your Custom Essay on

Math Paper

just from $13,9 / page

get custom paper

Find the different interest on $1000 at 6% from June 23 2011 to September 21 2015. A) Approximate number of days: Year: 2015 – 2011 = 4 Month: 8 – 6 = 2 Days: 51 – 23 = 28 4 x 360 = 1440 2 x 30 = 60 28 = 28 = 1528 Days B) Actual Number of days: 4 years x 365 days = 1463 days January 30 – June 23 = 173 days January 30 – September 21 = 263 days 1463 Days – 173 days = 1287 days 1287 Days + 263 days = 1550 days = 1550 days C) Io interest for approximate number of days: Io = PRT = $1000 (. 06) (1528/360) Io = $254. 67 D) Ie interest for approximate number of days: Ie = PRT = $1000 (. 06) (1528/365) Ie = $251. 8 E) Io interest for actual number of days: Io = PRT = $1000 (. 06) (1550/360) Io = $258. 33 F) Ie Interest for actual number of days: Ie = PRT = $1000 (. 06) (1528/365) Ie = $254. 79 Compounded amount and Compounded interest Find the Compounded amount and compounded interest of $1000 at 7% for 3 years A) B) Compounded Annually P = $1000 R = 7% = . 07 T = 3 years = N = 3 x 1 = 3 A = P (1+i) ^ n A = $1000 (1+0. 7) ^ 3 A = $1225. 043 I = A – P I = $1225. 043 - $1000 I = $225. 043 C) Compounded Semi – Annually P = $1000 R = 7 / 2 % = 3. 5 = . 035 T = 3 years = N = 3 x 2 = 6 A = P (1+i) ^ n A = $1000 (1+0. 5) ^ 6 A = $1229. 36 I = A – P I = $1229. 36 - $1000 I = $229. 36 D) Compounded Quarterly P = $1000 R = 7 / 4% = 1. 75 = . 0175 T = 3 years = N = 3 x 4 = 12 A = P (1+i) ^ n A = $1000 (1+0. 175) ^ 12 A = $1231. 44 I = A – P I = $1231. 44 - $1000 I = $231. 44 E) Compounded Monthly P = $1000 R = 7 / 12% = . 5833 = . 00583 T = 3 years = N = 3 x 12 = 36 A = P (1+i) ^ n A = $1000 (1+. 00583) ^ 36 A = $1232. 78 I = A – P I = $1232. 78 - $1000 I = $232. 78 Compounded amount and Compounded interest Find the Compounded amount and compounded interest of $1500 at 5% for 3 years A) B) Compounded Annually

P = $1500 R = 5% = . 05 T = 3 years = N = 3 x 1 = 3 A = P (1+i) ^ n A = $1500 (1+. 05) ^ 3 A = $1736. 4375 I = A – P I = $1736. 4375 - $1500 I = $236. 4375 C) Compounded Semi – Annually P = $1500 R = 5 / 2 % = 2. 5 = . 025 T = 3 years = N = 3 x 2 = 6 A = P (1+i) ^ n A = $1500 (1+. 025) ^ 6 A = $1739. 540127 I = A – P I = $1739. 540127 - $1500 I = $739. 540127 D) Compounded Quarterly P = $1500 R = 5 / 4% = 1. 25 = . 0125 T = 3 years = N = 3 x 4 = 12 A = P (1+i) ^ n A = $1500 (1+. 0125) ^ 12 A = $1741. 131777 I = A – P I = $1741. 131777 - $1500 I = $741. 131777 E) Compounded Monthly P = $1500

R = 5 / 12% = . 41666 = . 00416 T = 3 years = N = 3 x 12 = 36 A = P (1+i) ^ n A = $1500 (1+. 00416) ^ 36 A = $1741. 792 I = A – P I = $1741. 792 - $1500 I = $741. 792 Linear Programming Problems (Maximization) Levi’s Jeans manufacturing company purchase2 styles of jeans, style X and style Y, which sell for $90 and $75 appropriately. Unit production test for style X is $40 and for style Y $35. Raw materials available monthly are 90 meters while processing time at a max of 70 hours per week. Style X jeans made 3 meters of materials and 2 for processing them. For style Y, 2 meters and 2 for processing.

Style X market demand is no more than 40 per week. How many of each style should be produced in each week in order to make profit maximum? | Style X| Style Y| Total Available| RM| 3| 2| 90| PT| 2| 2| 70| MD| 40| | | | Style X| Style Y| USP| $90| $75| UPE| 40| 35| UBM| $50| $40| Composition of linear programming problems: I. Decision Variable X = Number of style X to be produced weekly Y = Number of style Y to be produced weekly II. Objective Function Maximum Profit (Z): Z = $50X+$40Y III. Subjects & Constraints: RM = 3X+2Y < 90PT = 2X+2Y < 70 MD = X < 40X; Y > 0 IV. Graphical Solutions

A) By intercept B) Graphical presentations and points A intersection between 2 lines C) Testing the curve of the convex polygon formed form the objective function V. Decision Raw Materials: 3X+2Y < 90 X = 30 Y = 45 Processing Time: 2X+2Y < 70 X = 35 Y = 35 Market Demand: X = 40 A) Z = $50X + $40Y = $50(0) + $40(35) =$1400 B) Z = $50X + $40Y = $50(20) + $40(75) =$1600 C) Z = $50X + $40Y = $50(30) + $40(0) =$1500 Choose B. Decision: The Levi’s manufacturing company must produce 20 pieces of style X and 50 pieces of style Y to have a maximum profit of $1600. Linear Programming Problems (Minimization)

Mrs. Smith mining company owns two mines grading ores graded into 3 classes. High grade (H), Medium grade (M) and low grade (L). The company is tied with a contract to provide a smelting plant with 12 tons of (H), 8 tons of (M), and 24 tons of (L) per week. It costs $2000 per day to run mine 1 and $1600 per day to run mine 2. In a day operation, Mine 1 produces 6 tons of (H), 2 tons of (M) and 4 tons of (L). While mine 2 produces 2 tons of (H); 2 tons of (M) and 12 tons of (L). How many days a week should each mines operation to fulfil company’s commitment most economically? | Mine 1| Mine 2| Total Available|

H| 6| 2| 12| M| 2| 2| 8| L| 4| 12| 24| Cost| $2000| $1600| | I. Decision Variables: X = Number of days to run mine 1 Y = Number of days to run mine 2 II. Objective Functions: Minimum Cost = $2000X + $1600Y III. Subjects to Constraints: H = 6X + 2Y > 12 M = 2X + 2Y > 8 L = 4X + 12Y > 24 X; Y < 0 IV. Graphical Solutions H = 6X + 2Y > 12M = 2X + 2Y > 8L = 4X + 12Y > 24 X = 2 Y = 6X = 4 Y = 4X = 6 Y = 2 P1 (0,6) Min C = $2000(0) + $1600(6) = $9600 P2 (1,3) Min C = $2000(1) + $1600(3) = $6800 P3 (3,1) Min C = $2000(3) + $1600(1) = $7600 P4 (6,0) Min C = $2000(6) + $1600(0) = $12000

Choose P2 V. Decision: Mrs. Smith’s mining company should run mine 1 for 1 day and Mine 2 for 3 days in order to have a minimum cost of $6800. Forecasting by Trend Projection Forecast and graph the production of rice in the Philippines for the years 2012 and 2015 of the annual production of rice from year 2000 to year 2010. Year (N)| Production of Rice (Y)| X| XY| Y’| X^2| 2000| 20| 0| 0| | 0| 2001| 22| 1| 22| | 1| 2002| 18| 2| 36| | 4| 2003| 19| 3| 57| | 9| 2004| 21| 4| 84| | 16| 2005| 24| 5| 120| | 25| 2006| 22| 6| 132| | 36| 2007| 26| 7| 182| | 49| 2008| 28| 8| 224| | 64| 2009| 25| 9| 225| | 81| 010| 30| 10| 300| | 100| | ? (Y) = 255| ? (X) = 55| ? (XY)=1382| | ? (X^2) = 385| 2 Normal Equations: ?(Y) = NA + B? (X)Equation 1 ?(XY) = A? (X) + B? (X^2)Equation 2 Solve for B) 255 = 11A + 55B (-5) 1382 = 55A + 385B -1275 = -55A – 275B 1382 = 55A + 385B 107 /100 = 110B /100 B = . 97272727 Solve for A) 255 = 11A + 55B 11A + 55B = 255 11A +55(. 97272727) = 255 11A + 53. 5 = 255 11 A = 255 – 53. 5 11A /11 = 201. 5 /11 A = 18. 31818182 A = 18. 32 B = 0. 97 Formula Y’ = A+Bx Year 2000 = 18. 32 + 0. 97(0) Y’ = 18. 32 Year 2001 = 18. 32 + 0. 97(1) Y’ = 19. 29 Year 2002 = 18. 32 + 0. 92(2) Y’ = 20. 6 Year 2003 = 21. 23 Year 2004 = 22. 2 Year 2005 = 23. 17 Year 2006 = 24. 14 Year 2007 = 25. 11 Year 2008 = 26. 08 Year 2009 = 27. 05 Year 2010 = 28. 02 In the table: Year (N)| Production of Rice (Y)| X| XY| Y’| X^2| 2000| 20| 0| 0| 18. 32| 0| 2001| 22| 1| 22| 19. 29| 1| 2002| 18| 2| 36| 20. 26| 4| 2003| 19| 3| 57| 21. 23| 9| 2004| 21| 4| 84| 22. 2| 16| 2005| 24| 5| 120| 23. 17| 25| 2006| 22| 6| 132| 24. 14| 36| 2007| 26| 7| 182| 25. 11| 49| 2008| 28| 8| 224| 26. 08| 64| 2009| 25| 9| 225| 27. 05| 81| 2010| 30| 10| 300| 28. 02| 100| | ? (Y) = 255| ? (X) = 55| ? (XY)=1382| | ? (X^2) = 385|

Remember. This is just a sample.
You can get your custom paper from our expert writers

get custom paper

Cite this page

Math Paper. (2018, Oct 15). Retrieved from https://phdessay.com/math-paper/

Not Finding What You Need?

Search for essay samples now

We use cookies to give you the best experience possible. By continuing we’ll assume you’re on board with our cookie policy

Your Deadline is Too Short?  Let Professional Writer Help You

Get Help From Writers